Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Scheiden en koophuis op 2 namen laten staan?

  • derots@live.nl

    Wij gaan scheiden, maar ons koophuis staat op beide namen (gemeenschap van goederen). We hebben 10 jaar vast, zijn 6 van om. We willen wel officieel scheiden, maar eigenlijk niet aan de hypotheek komen, i.v.m. kosten openbreken. We willen ook geen geld of alimentatie van elkaar. Gewoon in goede vrede onze eigen weg. Na de resterende 4 jaar wel hypotheek openbreken en huis op 1 naam laten zetten. Is dit mogelijk en zo ja, hoe pak je dit aan, waar moet je zijn? Zo nee, kun je zonder officieel te scheiden, wel ieder je eigen leven gaan leiden? En zo ja, hoe werkt dat dan met kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget e.d.

  • schakel

    Wat u wilt is mogelijk. Gehuwden hoeven niet meer per se bij elkaar te wonen.

    Maar er zijn wel consequenties voor de hypotheekrenteaftrek. Allereerst: de hypotheekrenteaftrek voor gehuwden. Hypotheekrenteaftek voor gehuwden met ieder een eigen koopwoning is niet mogelijk. Slechts de hypotheekrente van 1 koopwoning is in deze situatie aftrekbaar.

    U gaat geen scheiding aanvragen. In dat geval geldt de scheidinsregeling. Nog 2 jaar na vertrek van de partner uit de eigen woning is voor deze partner hypotheekrenteaftrek mogelijk. In principe 50% - de andere 50% is voor de partner die in het huis blijft wonen. Bij fiscaal partnerschap en gezamenlijke aangifte mag de hypotheekrente worden verdeeld.

    Na de 2 jaar komt de woning voor de vertrekkende partner in Box 3 terecht: de waarde van de woning moet voor 50% worden aangegeven. 50% van de resterende hypothecaire schuld mag in mindering worden gebracht op de waarde. Hypotheekrenteaftrek voor 50% is na deze twee jaar niet mee toegestaan.

    Lees op bladzijde 3 de info van de Belastingdienst: vertrek uit eigen woning en scheiding Lees hier

    Ik raad u aan ook de informatie uit het IB-programma 2011 te lezen. Eigen woning - Box 1 / Eigenwoningforfait in bijzondere situaties - klikken op specificeer / derde vierkantje: U bent verhuisd en uw vroegere fiscale partner bleef in de woning wonen. // klik op het vraagteken voor de informatie.

    In tegenstelling tot de inkomstenbelasting is t.a.v. de toeslagen het begrip ‘duurzaam gescheiden’ nog van kracht. Dat betekent wanneer de intentie afwezig is om ooit nog bij elkaar te wonen de gehuwden als alleenstaand voor de toeslagen worden beschouwd. Het kindgebonden budget is voor de ouder bij wie het kind woont. Voor kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag worden de (duurzaam gescheiden) gehuwden als alleenstaand gezien.

    Lees ook mijn antwoord op een ander prikbord van 27 september 2012. Lees hier

  • Cashew

    Ontslag hoofdelijkheid is mogelijk zonder het rentecontract open te breken, mits de achterblijvende partner over voldoende inkomen beschikt om alleen de hypotheek te kunnen dragen!

    Het kan wel zijn dat de hypotheekverstrekker hiervoor omzettingskosten berekent.