Kinderhelden in het verdachtenbankje
door Jan Jaap Broekhuijsen
DEN HAAG - Het komt niet vaak voor dat kinderhelden als Superman, Zorro en Bob de Bouwer zich bij het gerecht moeten verantwoorden, maar gisteren zaten ze gezamenlijk in het verdachtenbankje bij het Haagse gerechtshof. Ditmaal hadden ze hun kenmerkende kledij thuisgelaten, anders dan toen zij op 26 oktober het gebouw van de Kinderbescherming aan de Buitenruststraat in Middelburg bezetten.
De vijf mannen van de actiegroep Familie4Justice wisten zich toen ?s ochtends vroeg met een smoesje het gebouw binnen te werken. Ze riepen vervolgens dat het gebouw ?bezet? was, hingen spandoeken achter de ramen en barricadeerden de voordeur. Binnen verkleedden ze zich als Superman, Zorro, Bob de Bouwer, een rechter en de Duivel. ?Zorro? strooide vanaf het dak pamfletten naar belangstellenden en de vooraf gewaarschuwde pers.
Familie4Justice bestaat uit gescheiden vaders, moeders en grootouders die zich door instanties als Kinderbescherming en justitie onheus bejegend voelen, meestal omdat zij hun kinderen niet meer mogen zien. Zij eisen onder meer een parlementaire enquête naar wantoestanden rond de voogdij.
De politierechter in Middelburg, bij wie de verdachten zich in maart moesten verantwoorden wegens lokaalvredebreuk, zei destijds begrip te hebben voor hun problematiek en verlaagde daarom de toen door de officier van justitie geëiste boete van 400 euro tot 200 euro per man. Maar ?Superman? en de zijnen willen helemaal geen straf en gingen daarom in beroep. Uit principe, zeggen ze: niet om de boetes, al is dat geld wel een probleem. De meeste verdachten - uit Arnhem, Velp, Rotterdam, Uden en Middelburg- leven van een uitkering en hebben vaak al veel geld moeten spenderen aan jarenlang slepende rechterlijke (voogdij-)procedures.
Net als de bezetting destijds verliep gisteren ook de strafzitting bij het hof met het nodige rumoer. De verdachten schreeuwden diverse malen emotioneel door elkaar heen om de rechters en de hofaanklager duidelijk te maken dat ze door de instanties en ex-partners ?geestelijk waren mishandeld? en dat zulks ?ook voor hun kinderen gold?. Hun actie was ?ludiek, ?niet gewelddadig? en dus was er geen sprake van lokaalvredebreuk.
Partijdigheid
?Superman? (49) uit Uden schold de voorzitter van het hof gisteren zelfs uit voor ?leugenaar? en verweet hem partijdigheid. De Udenaar diende ter plekke een wrakingsverzoek in tegen de voorzitter, waarna een speciale wrakingskamer van het hof zich direct over die vermeende partijdigheid moest buigen. Maar het verzoek om door een andere voorzitter berecht te worden, werd door de wrakingskamer van de hand gewezen.
Uiteindelijk hoorden alle verdachten een boete van 200 euro eisen, dezelfde straf als die door de Middelburgse politierechter was opgelegd.
Hofaanklager M. van der Horst legde het vijftal uit dat hijzelf als voormalig advocaat ?invoeling? had met de weerzin en achterdocht van de verdachten jegens diverse instanties. ?Ik kwam in de praktijk soms inderdaad schrijnende gevallen tegen.? Maar hij vond dat de ludieke bezetting van de verdachten ?de oevers van een guitenstreek voorbij was gegaan?. ?Ik wil toch een voelbare boete opgelegd zien om herhaling te voorkomen.?
Uitspraak op 10 juli.
http://www.pzc.nl/zeeland/algemeen/article453375.ece
Deze welwillende vaders hebben allemaal hetzelfde simpele doel voor ogen: een wederzijds gewaarborgd familieleven met hun kind of kinderen, met zelfbeschikkingsrecht over de invulling daarvan, zonder enige inmenging van de overheid. Dat is een fundamenteel recht en een fundamentele vrijheid van elk mens, vastgelegd in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Maar Nederland trekt zich hier in veel gevallen niets van aan.
Op 1 juni 2004 is de Staat der Nederlanden dan ook veroordeeld door het Europese Hof wegens het niet respecteren van het recht op familieleven (application no. 45582/99).
Zie ook Burgerinitiatief van Familie4Justice op website Tweede Kamer.