Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

pensioen na echtscheiding

  • Jan

    Ik ben in 1988 gescheiden en heb in de scheidingsakte (in onderling overleg) laten opnemen dat de opgebouwde pensioenrechten uitdrukkelijk niet verrekend worden. Ik dacht dat ik hiermee alles goed geregeld had.

    Tot mijn verbazing en na zoveel jaren kreeg ik vorige week een bericht dat het pensioen fonds waar ik in die tijd bij was van naam was veranderd (ik ben sinds 1992 in dienst van en ander bedrijf en alle pensioenrechten zijn zonder pensioenbreuk mee overgegaan). Bij navraag bleek inderdaad dat alle pensioenrechten over waren naar het nieuwe fonds maar dat er een stukje blijft staan in de vorm van bijzonder nabestaanden pensioen voor mijn ex-echtgenote.

    Omdat wij beiden een vaste baan hadden en nog steeds hebben en apart pensioen opbouwde en nog steeds opbouwen hebben wij e.e.a. zoals eerder genoemd in de akte laten opnemen, is het nu toch zo dat bij mijn eventueel overlijden mijn ex-echtgenote een deel van het nabestaande pensioen krijgt en mijn huidige echtgenote dus minder of maakt het pensioenfonds hier een vergissing?

    Als het zo is heb ik dan dezelfde rechten op bijzonder nabestaanden pensioen als mijn ex-echtgenote onverhoopt komt te overlijden

    Ik ben nogmaals met stomme verbazing geslagen te meer omdat ik dit pas, na 19 jaar, door het bericht van mijn oude pensioenfonds te horen krijg.

  • chantal

    Een scheidingsacte is een overeenkomst. Zoals bij elke overeenkomst mogen er geen zaken in worden opgenomen die in strijd zijn met de wet.

    Mogelijk is het onderdeel over de pensioenrechten in strijd met de wet die daar over gaat en is dan dus niet geldig. Ik ben in pensioenrechten geen deskundige maar dit kan een verklaring zijn.

    Een ander mogelijkheid is dat U verzuimd heeft de echtscheidingsacte bij het pensioenfonds onder de aandacht te brengen.

    Een derde mogelijkheid is dat er ergens een fout is gemaakt.

    Zelf ga ik uit van de eerste mogelijkheid.

  • Sleepy

    Een deel van het pensioen dat opgebouwd is ten tijde van het huwelijk is voor de partner waarmee u toen was.. dat geldt ook andersom.. Tegenwoordig is het zo dat als je aangeeft te zijn gescheiden dit apart wordt bijgehouden… in andere gevallen wordt ervan uitgegaan dat beide partijen dit gezamelijk regelen.. Hoe dit precies bij u is gegaan zoveel jaar geleden weet ik niet.. wellicht dat u het beste bij uw eigen pensioenfonds kunt navragen of dit wel in overeenstemming is met uw convenant of dat u een advocaat kunt raadplegen wat er nu precies in uw convenant is afgesproken…