U moet in elk geval geen overhaaste beslissingen nemen om maar zo snel mogelijk een andere woning te kunnen krijgen. Het risico dat u daar later spijt van krijgt is dan zeker niet ondenkbaar. Misschien heeft uw man geen financiële mogelijkheden om de hypotheek alleen op zijn naam te laten zetten en u de helft van de overwaarde uit te kunnen betalen als hij u ook nog kinder- en partneralimentatie moet betalen. U zou dan van de partneralimentatie af kunnen zien, maar die keus is aan u. Wilt u toch uw recht op partneralimentatie behouden dan zal in zo'n geval de woning verkocht moeten worden en moet u beiden andere woonruimte zoeken. En uw man krijgt geen urgentie voor een huurwoning als hij geen kinderen te verzorgen heeft.
Wat ook niet vergeten mag worden is dat de gemeente geen boodschap heeft aan een overeenkomst met uw man dat u van de partneralimentatie afziet. Moet u als gevolg van de scheiding (meteen of nadat u uw deel van de overwaarde hebt opgesoupeerd) een beroep doen op een (aanvullende) bijstandsuitkering, dan mag de gemeente die toch op uw man verhalen op grond van zijn onderhoudsplicht voor zowel u als de kinderen tot zover zijn draagkracht dat toelaat. De gemeente mag zo'n afspraak tussen u en uw man n.l. gewoon naast zich neerleggen!
Als u uw advocaat wilt laten controleren of de alimentatieberekening klopt en of de afspraken in het convenant niet ten nadele van u werken, dan betekent dat behoorlijk wat extra werk voor uw advocaat en dus ook extra kosten voor u. U betaalt dan eigenlijk dubbel. Eerst voor het werk van de financieel adviseur en dan ook nog eens voor de controle daarvan door uw eigen advocaat.
Financieel voordeel zou het m.i. alleen op kunnen leveren als de financieel adviseur alles zóver in orde maakt dat de advocaat het eigenlijk alleen nog maar naar de rechtbank hoeft door te sturen.
Al met al is het dus misschien toch niet zo'n goed idee om met die financieel adviseur in zee te gaan.
Als het grootste probleem is dat u dan niet snel genoeg over eigen woonruimte kunt beschikken zijn er nog wel andere mogelijkheden om dat op te lossen. U kunt de rechter via uw advocaat n.l. ook om zogenaamde ‘voorlopige voorzieningen’ vragen. De rechter neemt dan op heel korte termijn een voorlopige beslissing over bepaalde zaken die met de echtscheiding samenhangen, zoals; wie er voorlopig in de echtelijke woning mag blijven wonen, verblijf en omgang van/met de kinderen, alimentatie, verdeling van de boedel. Zo'n voorlopige voorziening geldt dan alleen gedurende de echtscheidingsprocedure en de tegenpartij kan er niet tegen in hoger beroep gaan. Als de kinderen bij u blijven zal de rechter bij een verzoek om een voorlopige voorziening doorgaans beslissen dat u gedurende de echtscheidingsprocedure in de echtelijke woning mag blijven wonen en zal uw man dus tijdelijk ergens anders moeten gaan wonen. En dat betekent dan niet dat gedurende die tijd alle woonkosten alleen voor úw rekening komen. Ook daarvoor kan de rechter een tijdelijke beslissing nemen.
Ik denk niet dat de financieel adviseur u op deze mogelijkheid zou hebben gewezen.