Een gezamenlijke advocaat (of mediator) is alleen mogelijk als beide echtgenoten het over álle zaken die geregeld moeten worden eens zijn of eens kunnen worden. Als uw zus het helemaal niet eens is met de eisen van haar man, dan kan ze m.i. beter een eigen advocaat inschakelen i.p.v. zomaar in te stemmen met die eisen.
Een eigen advocaat zal alleen háár belangen behartigen en niet die van haar man Gevolg daarvan is wel dat de hele procedure veel langer kan gaan duren, maar dan kan evt. een beroep worden gedaan op ‘voorlopige voorzieningen’. De mediator daarentegen zal juist proberen de twee partijen zo snel mogelijk op één lijn te krijgen zodat de procedure binnen korte tijd afgehandeld kan worden. De praktijk leert echter dat veel ex-echtgenoten die gebruik hebben gemaakt van een gezamenlijke advocaat daar achteraf spijt van hebben. Vaak blijkt later n.l. pas dat dat ten nadele van een van de partijen heeft gewerkt.
Aan de andere kant moet je je afvragen of je bij een echtscheiding altijd het onderste uit de kan moet halen of dat je beter wat water bij de wijn kunt doen ten behoeve van de verstandhouding tussen de beide partijen (zeker als er ook nog belangen van kinderen in het geding zijn). Maar water bij de wijn doen betekent natuurlijk nog niet dat je je eigen belangen uit het oog moet verliezen.