Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

huur betalen bij voorlopige voorziening

  • joha

    Zou iemand mij kunnen vertellen of je de Huur van de woning en de energiekosten moet blijven betalen voor je (ex) als je door een voorlopge voorziening het huis uit moet. Ik ben hoofdbewoner en de officiele scheiding is nog niet afgerond en kan nog maanden duren. Ik moet nu ook een dure gestoffeerde woning huren ? Of hoef ikdan alleen maar alimentatie voor de kinderen te betalen?

    Wie heb hier eerder mee te maken gehad ?

  • Anne-Mieke

    Er zijn twee zaken waar je mee te maken kunt krijgen, n.l. met de verhuurder/ het energiebedrijf als schuldeiser én met de wettelijke onderhoudsplicht die je voor je ex hebt.

    Ten eerste kun je aansprakelijk zijn t.o.v. de verhuurder en/of het energiebedrijf zélf. Degene die als hoofdhuurder op het huurcontract staat en ook de overeenkomst met het energiebedrijf heeft getekend, blijft t.o.v. verhuurder/energiebedrijf sowieso als eerste aansprakelijk voor betaling van de huur- en energiekosten. Betaalt je ex niet, dan zullen verhuurder/energiebedrijf dus direct bij jou aankloppen.

    Sta je niet meer als huurder op het huurcontract, dan is je ex als eerste aansprakelijk voor het betalen van de huur/energiekosten. Maar als zij niet betaalt en er valt bij haar ook niets te halen én jullie zijn nog in gemeenschap van goederen getrouwd, dan kunnen verhuurder/energiebedrijf de schuld ook weer op jou verhalen. Zolang er sprake is van een huwelijk in gemeenschap van goederen blijf je n.l. altijd beiden aansprakelijk voor de kosten van de dagelijkse huishouding (waaronder huur en energiekosten vallen).

    Ten tweede geldt er gedurende het huwelijk een wederzijdse wettelijke onderhoudsplicht voor beide echtgenoten. Op grond van die onderhoudsplicht kan een rechter je voor de duur van de echtscheidingsprocedure b.v. veroordelen tot het betalen van de woonkosten van je ex of een voorlopige partneralimentatie vaststellen. Heeft de rechter daar niets over beslist, dan hoef jij in beginsel niet de huur en de energiekosten voor je ex te betalen (tenzij je dus te maken krijgt met een vordering van verhuurder/energiebedrijf zélf) Je ex kan dan wel weer de rechter verzoeken daar óók een voorlopige voorziening voor te treffen. De beslissing van de rechter is daarbij afhankelijk van ieders eigen inkomen en lasten.

  • Anne-Mieke

    Overigens geldt voor je ex net zo goed de wederzijdse wettelijke onderhoudsplicht en zou jij aan haar dus net zo goed een bijdrage kunnen vragen voor de huur die jij moet betalen voor jouw woning. Daarbij; als je geen gebruik meer kunt maken van de echtelijke woning terwijl je wel de huur en energiekosten betaalt, dan zou je je ex ook een vergoeding kunnen vragen voor het woongenot wat ze van de woning heeft.

    M.a.w: het is zo niet te zeggen wie wat moet betalen. Komen jullie daar samen niet uit, dan is het aan de rechter om daarover te beslissen.

  • Danielle

    Even een kleine aanvulling. Als je ex een bijstandsuitkering c.q. geen inkomen heeft, dan word je eigenlijk altijd aansprakelijk gesteld door een rechter om voor je ex te betalen. Ik ken nog geen uitzonderingen hierop.

  • Anne-Mieke

    Klopt. Iemand zonder inkomen of een bijstandsgerechtigde heeft volgens de wet n.l. geen draagkrachtruimte.

  • Danielle

    En toch is dat een kromme redenatie, want zodra deze persoon zelfstandig gaat wonen moet er ook huur en andere vaste lasten worden betaald, dus waarom niet meteen zodra men besluit uit elkaar te gaan?

    Zonder inkomen kan dat natuurlijk niet, maar met bijstand weer wel.

  • Anne-Mieke

    Of Joha nu de huur moet betalen voor zijn ex of partneralimentatie waarván ze de huur kan betalen maakt voor hem natuurlijk weinig verschil. Hij heeft nu eenmaal te maken met die wettelijke onderhoudsplicht voor z'n ex. En wie ooit voor het huwelijk heeft gekozen, moet natuurlijk ook voor zover dat mogelijk is zélf de gevolgen van een scheiding dragen. Het is immers nog veel krommer als daar de gemeenschap voor opdraait!

  • Danielle

    Anne-Mieke schreef:

    >

    > En wie ooit

    > voor het huwelijk heeft gekozen, moet natuurlijk ook voor

    > zover dat mogelijk is zélf de gevolgen van een scheiding

    > dragen. Het is immers nog veel krommer als daar de

    > gemeenschap voor opdraait!

    Gedeeltelijk mee eens Anne-Mieke. Want als een vrouw kiest voor het beëindigen van het huwelijk dan vind ik dat zij zelf er voor had kunnen zorgen, herstel moeten zorgen, dat ook de financiën op orde waren èn ze zelf een huis had geregeld. Maar nee, velen willen (als ze hun zin krijgen) gewoon op de zak van hun ex blijven teren. En daar is niemand die er wat aan doet, want ook al zegt een rechter gezegd dat de niet verzorgende ouder geen PA hoeft te betalen, de sociale dienst probeert toch elk jaar weer geld de vrouwen los te peuteren. Ze gaan maar eens werken! Degeen die zonder geldige reden willen scheiden (gewoon om dat ze het getrouwde leven zat zijn) hebben, vind ik, geen excuus om niet er voor te zorgen dat ze alles ZELF op de rit hebben.

  • Anja

    en als de mán wil scheiden?

  • borawie

    Hallo,

    <<