Er zijn twee zaken waar je mee te maken kunt krijgen, n.l. met de verhuurder/ het energiebedrijf als schuldeiser én met de wettelijke onderhoudsplicht die je voor je ex hebt.
Ten eerste kun je aansprakelijk zijn t.o.v. de verhuurder en/of het energiebedrijf zélf. Degene die als hoofdhuurder op het huurcontract staat en ook de overeenkomst met het energiebedrijf heeft getekend, blijft t.o.v. verhuurder/energiebedrijf sowieso als eerste aansprakelijk voor betaling van de huur- en energiekosten. Betaalt je ex niet, dan zullen verhuurder/energiebedrijf dus direct bij jou aankloppen.
Sta je niet meer als huurder op het huurcontract, dan is je ex als eerste aansprakelijk voor het betalen van de huur/energiekosten. Maar als zij niet betaalt en er valt bij haar ook niets te halen én jullie zijn nog in gemeenschap van goederen getrouwd, dan kunnen verhuurder/energiebedrijf de schuld ook weer op jou verhalen. Zolang er sprake is van een huwelijk in gemeenschap van goederen blijf je n.l. altijd beiden aansprakelijk voor de kosten van de dagelijkse huishouding (waaronder huur en energiekosten vallen).
Ten tweede geldt er gedurende het huwelijk een wederzijdse wettelijke onderhoudsplicht voor beide echtgenoten. Op grond van die onderhoudsplicht kan een rechter je voor de duur van de echtscheidingsprocedure b.v. veroordelen tot het betalen van de woonkosten van je ex of een voorlopige partneralimentatie vaststellen. Heeft de rechter daar niets over beslist, dan hoef jij in beginsel niet de huur en de energiekosten voor je ex te betalen (tenzij je dus te maken krijgt met een vordering van verhuurder/energiebedrijf zélf) Je ex kan dan wel weer de rechter verzoeken daar óók een voorlopige voorziening voor te treffen. De beslissing van de rechter is daarbij afhankelijk van ieders eigen inkomen en lasten.