Beste ‘geen idee’,
Wat lullig voor je dat je vrouw van je wil scheiden. Ik hoop voor jou dat je snel helderheid krijgt over de redenen en dat je snel je leven weer op de rit hebt.
Het klopt dat je bij een scheiding je aanstaande ex kunt uitkopen.
Ik ga er even vanuit dat de woning op jullie beider naam staat.
Hiervoor moet de woning getaxeerd worden. Het openstaand hypotheekbedrag wordt hiervan afgetrokken.
Als er sprake is van overwaarde houden jullie een positief bedrag over, hiervan krijgen jullie beide de helft.
Is er sprake van een restschuld, dan wordt deze door jullie beide gedeeld.
Degene die de ander wilt uitkopen moet voldoende inkomen hebben om het gehele bedrag van de taxatie hypothecair te kunnen dragen, of anderszins over voldoende financiële middelen beschikken om de hypotheek ALLEEN te kunnen dragen.
Als dit lukt, dan kunnen jullie samen met advocaat en notaris afspraken maken over de overdracht en zul jij elders moeten gaan wonen. (als je dit al niet eerder gedaan hebt)
Veelal is er dan wel sprake van een TOPHYPOTHEEK, waardoor een groot deel van het inkomen besteed gaat worden aan de hypotheek, de kosten worden immers door 1 inkomen gedragen.
Hierdoor is het mogelijk dat er relatief weinig draagkracht overblijft voor eventuele Partneralimentatie en/of Kinderalimentatie.
Ik zou je dan ook dringend willen aanraden om op voorhand de draagkracht van je a.s. te laten vaststellen bij jullie advocaat.
Dan weten jullie beide nl hoeveel geld er over blijft om te verwonen ipv dat jullie eerst afspraken maken over het uitkopen en dan gaan kijken wat er overblijft van alimentatie.
Nog 1 tip: je geeft aan dat jou a.s. ex meer inkomen heeft dan jou. Ik neem aan dat jullie beide veelvuldig uit huis waren om te werken en dat jullie kindje in de recente periode niet voor het grootste deel door jou a.s. ex werd opgegroeid.
Mocht dit zo zijn, dan zou ik willen adviseren om niet zonder meer akkoord gaan met het feit dat jullie kindje bij de moeder gaat wonen, en akkoord gaat met een bezoekregeling voor jou, maar dat je onderzoekt in hoeverre jullie kindje bij jou thuis zou kuunnen gaan wonen en er afspraken gemaakt worden over een bezoekregeling voor je a.s. ex. (Ervan uitgaande dat je dit wilt natuurlijk)
Als bovenstaande situatie klopt dan zou jij wel eens een goede kans kunnen hebben dat jullie kindje bij jou komt wonen. Zeker als jij tijdens de huwelijkse periode aantoonbaar meer voor jullie kindje hebt gezorgd dan je a.s. ex.
Zaak is dan wel om ervoor te zorgen dat je ook in de, laat ik het noemen ‘overgangsperiode’ de verzorging voor jullie kindje op je neemt, door veel thuis te zijn, en goede omstandigheden voor jullie kindje hebt gecreëerd om na de scheiding het voor je kindje mogelijk te maken dat ze zo weinig mogelijk hinder heeft van de scheiding…..(Laat de rechter maar beslissen waar het kindje gaat wonen)
Succes en sterkte,
Johan