Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

kinderallimentatie en studiefinanciering

  • Els

    Hallo,

    Al jaren ontvang ik kinderallimentatie voor de kinderen, maar wie weet hoe dat verder gaat als het oudste kind gaat studeren?

    Ik weet dat voor studiefinanciering het inkomen van de biologische ouders geld. Betekent dat ook dat zij (de studiefinaciering) dan berekenen hoeveel bijdrage het kind van pa en van ma mag verwachten? Wie heeft daar ervaring mee?

    Vr. groet, Els

  • alao

    Yep afhankelijk van het inkomen van de ouders wordt de hoogte van de basisbeurs bepaald. De verder te maken studiekoste dienen naar rato inkomen tussen de ouders verdeeld te worden. Ouders zijn alleen onderhoudsplichtig tot 21 jaar indien het kind gaat sturenen. Daarna is het aan de ouders wat ze nog willen betalen. Hoogte van basisbeurs is zolang het kind studeert afhankelijk van inkomen van ouders (dus ook na 21 jaar).

  • Anne-Mieke

    De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stelt aan de hand van het belastbare inkomen van beide biologische ouders vast wat die ouders zouden kunnen bijdragen. De hoogte van de aanvullende beurs is vervolgens afhankelijk van die door de DUO vastgestelde ouderbijdrage(n). Er geldt echter geen wettelijke verplichting om de door de DUO vastgestelde ouderbijdrage ook daadwerkelijk aan het kind te betalen!

    Dit in tegenstelling tot de vastgestelde alimentatie, waarvoor niet het belastbare inkomen van de beide ouders bepalend is, maar enerzijds de behoefte van het kind en anderzijds de draagkracht van de onderhoudsplichtige ouders (en evt. stiefouder) en waarvoor wél een betalingsverplichting geldt.

    Alimentatie wordt gezien als bijdrage in de kosten van levensonderhoud en scholing (studie) van het kind. De ouder die door de rechter vastgestelde alimentatie aan/voor het kind betaalt hoeft daarnaast niets extra's bij te dragen, ook niet als de door de DUO vastgestelde ouderbijdrage hoger zou zijn!

    Wordt uw kind 18, dan dient vader de alimentatie voortaan rechtstreeks aan het kind te betalen. Een jongmeerderjarig kind (18 tot 21 jr.) is n.l. zélf rechthebbende m.b.t. de alimentatie en dus niet meer de verzorgende ouder.

    In beginsel dient het door de rechter vastgestelde alimentatiebedrag aan het kind te worden doorbetaald tot het kind 21 is. Stopzetten of verlagen van de door de rechter vastgestelde alimentatie mag alleen met uitdrukkelijke instemming van de jongmeerderjarige zelf (de verzorgende ouder staat daar verder buiten) of middels tussenkomst van de rechter.

    Heeft de jongmeerderjarige voldoende eigen inkomen om geheel of gedeeltelijk in eigen kosten van levensonderhoud en studie te kunnen voorzien en weigert het kind akkoord te gaan met stopzetting of verlaging van de alimentatie, dan kan vader dus evt. een herzieningsverzoek indienen bij de rechtbank.

  • yvonne

    Anne-Mieke Schreef:

    ——————————————————-

    > De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stelt aan de

    > hand van het belastbare inkomen van beide

    > biologische ouders vast wat die ouders zouden

    > kunnen bijdragen. De hoogte van de aanvullende

    > beurs is ve

    rvolgens afhankelijk van die door de

    > DUO vastgestelde ouderbijdrage(n). Er geldt echter

    > geen wettelijke verplichting om de door de DUO

    > vastgestelde ouderbijdrage ook daadwerkelijk aan

    > het kind te betalen!

    >

    > Dit in tegenstelling tot de vastgestelde

    > alimentatie, waarvoor niet het belastbare inkomen

    > van de beide ouders bepalend is, maar enerzijds de

    > behoefte van het kind en anderzijds de draagkracht

    > van de onderhoudsplichtige ouders (en evt.

    > stiefouder) en waarvoor wél een

    > betalingsverplichting geldt.

    >

    > Alimentatie wordt gezien als bijdrage in de kosten

    > van levensonderhoud en scholing (studie) van het

    > kind. De ouder die door de rechter vastgestelde

    > alimentatie aan/voor het kind betaalt hoeft

    > daarnaast niets extra's bij te dragen, ook niet

    > als de door de DUO vastgestelde ouderbijdrage

    > hoger zou zijn!

    >

    > Wordt uw kind 18, dan dient vader de alimentatie

    > voortaan rechtstreeks aan het kind te betalen. Een

    > jongmeerderjarig kind (18 tot 21 jr.) is n.l.

    > zélf rechthebbende m.b.t. de alimentatie en dus

    > niet meer de verzorgende ouder.

    > In beginsel dient het door de rechter vastgestelde

    > alimentatiebedrag aan het kind te worden

    > doorbetaald tot het kind 21 is. Stopzetten of

    > verlagen van de door de rechter vastgestelde

    > alimentatie mag alleen met uitdrukkelijke

    > instemming van de jongmeerderjarige zelf (de

    > verzorgende ouder staat daar verder buiten) of

    > middels tussenkomst van de rechter.

    >

    > Heeft de jongmeerderjarige voldoende eigen inkomen

    > om geheel of gedeeltelijk in eigen kosten van

    > levensonderhoud en studie te kunnen voorzien en

    > weigert het kind akkoord te gaan met stopzetting

    > of verlaging van de alimentatie, dan kan vader dus

    > evt. een herzieningsverzoek indienen bij de

    > rechtbank.

  • Yvonne

    Goede middag allen,

    Mijn vraag is hoeveel mag een jongmeerderjarig verdienen om inderdaad om een herverzieningsverzoek te vragen ?

  • Anne-Mieke

    Bij een herzieningsverzoek zal op grond van gewijzigde omstandigheden (eigen inkomsten kind) de behoefte van de jongmeerderjarige en de draagkracht van de onderhoudsplichtige opnieuw worden vastgesteld. Voor de behoeftevaststelling van jongmeerderjarigen gelden echter geen wettelijke maatstaven en bepaalt de rechter in iedere afzonderlijke situatie wat de omvang van de behoefte is. Daarbij kan de rechter aansluiting zoeken bij b.v. de normbedragen van de Wet studiefinanciering of bij de Nibudtabellen ‘kosten van kinderen’ zoals die gelden voor minderjarigen, maar kan b.v. ook uitgaan van de daadwerkelijke kosten van levensonderhoud en scholing die de jongmeerderjarige opvoert. Eigen inkomsten van de jongmeerderjarige werken daarbij doorgaans behoefteverlagend.

    Voor jurisprudentie zie: http://jure.nl/behoefte%20jongmeerderjarige

  • wil

    Nu andersom:

    Kind krijgt minimum van het DUO om te kunnen studeren. DUO blijft inkomsten van biologische vader erbij halen. Biologische vader betaald soms, eerst jaren niet nu elk jaar een klein beetje,aan de KA die hij eigelijk hoort te betalen. Ondankns betalingen die bij lange na niet de behoefte van de kinderen vervult zoals ooit vastgesteld via rechter en praktisch ook bij lange na niet. LBIO is al bijna 6 jaar bezig om KA te innen in Engeland. LBIO zegt dat alles wat binnenkomt van de grote hoop aan achterstand word afgetrokken. DUO stelt dat alles, ook al is het een beetje word beschouwd als KA wat in die 12 maanden is betaald en dus geen toewijzing van DUO zijde voor extra beurs. IK woon samen, ben niet getrouwd, de inkomsten van mijn nieuwe partner worden ook niet buiten beschouwing gelaten terwijl hij totaal geen zegenschap heeft over de kinderen, mag niets beslissen heeft geen rechten. Hij betaald overigens wel schoolgeld en al dat andere, maar zoveel gezamelijk inkomen hebben we niet. De kinderen zijn dus de dupe van een biologische vader die niet wilt betalen en zomaar 7 jaar geleden naar Engeland is gevlucht en ons heeftachtergelaten met torenhoge schulden. Waarvoor ik overigens in de WSNP heb gezeten omdat ik ze probeerde af te lossen. Zelfs nu ondervinden we de gevolgen van de aktie van mijn ex man!Tevens wil het DUO niet aan het feit dat er een onoverkomelijk conflict is tussen ouder en kind angezien mijn ex in principe niet voor het kind betaald waarover dit gaat. Heeft ooit bij de rechter aangegeven dat hij voor dit kind niet wilt betalen…………….

  • Anne-Mieke

    Wordt de KA die uw ex betaalt geheel op uw rekening gestort of ook gedeeltelijk op de rekening van het studerende kind?

    De KA voor het studerende kind (vanaf 18 jaar) zou uw ex n.l. aan het kind zelf moeten betalen en doet hij dat niet of betaalt hij aan dat kind te weinig, dan zal het kind ook zelf het LBIO in moeten schakelen.

    Als u het niet eens bent met een beslissing van DUO kunt u een klacht indienen bij de Nationale ombudsman

    http://www.nationaleombudsman.nl/?gclid=CMnE9r3I2aUCFcKCDgod1jETlg

  • wil

    Kind is 21 geworden 6 maanden gelden en KA werd wel door LBIO gedeeld en op rekeing kind gestort. Dat is ook 1 van de problemen. LBIO trekt alles zelf van de grote hop maar delen bedrag wat af en toe binnen komt. Men weet vanuit Engeland niet wat daadwerkelijk het bedrag is. Rechter daar stelde een ander bedrag vast en een gedeelte achterstaligge betaling. Er lopen dus zaken helemaal scheef waar het kind de dupe van is. Volgende week staat kind in Rechtbank t.o. DUO

  • Anne-Mieke

    Ok, succes gewenst dan! Laat u even weten hoe het afloopt?