Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Duurzaam scheiden en kosten delen

  • Moira71

    Beste allen,

    Ook mijn man en ik gaan scheiden. We gaan vriendschappelijk met elkaar om en de kinderen zijn prioriteit 1.

    We zijn In gemeenschap van goederen getrouwd en omdat ik een opvang heb aan huis waarmee ik mijn inkomen verdien, gaat hij op zoek naar wat anders. Graag hadden we het zo gehad dat ik hem ging uitkopen, maar aangezien ik een startende ondernemer ben kom ik voor een hypotheek nog niet in aanmerking.

    We gaan dus scheiden, maar kiezen ervoor om (tijdelijk) samen financieel verantwoordelijk te blijven voor de hypotheek en de kosten dus delen. Dit een aantal jaren lang tot ik de hypotheek over kan nemen.

    Mijn vraag is nu hoe we tot die tijd het beste de maandelijkse hypotheeklasten kunnen delen. Hij zal straks ook huur moeten gaan betalen voor zijn appartement.

    Daarbij vraag ik me af of ik (en ook hij) eventueel in aanmerking komen voor eventuele belastingtoeslagen zolang we nog duurzaam gescheiden zijn.

    Alvast dank voor jullie moeite om te reageren..

    Lfs, Moira

  • schakel

    Hypotheek: bij gezamenlijk eigendom: uw man mag zijn deel van de hypotheekrenteaftrek (50%) nog twee jaar in zijn aangifte opnemen. (echtscheidingsregeling) Daarna komt zijn deel van de woning in Box 3. (mits nog niet overgedragen)

    NB: het begrip duurzaam gescheiden speelde een rol in belastingaangiften tot 2011. Vanaf 2011 is het begrip fiscaal partnerschap gewijzigd!

    U bent fiscaal partners tot het moment van indiening scheidingsaanvraag bij de rechtbank EN u niet meer op hetzelfde adres staat ingschreven.

    NB: in het jaar van scheiding kunt u nog kiezen voor voljaars fiscaal partnerschap. Dit kan belastingvoordeel opleveren als er door verdeling meer teruggave is door de aftrek (volledig) door te schuiven naar de partner met het hoogste inkomen.

    Als er in het scheidingsjaar gekozen wordt voor gescheiden aangifte en het inkomen van de minstverdienende partner is niet hoger dan € 19000 is er slechts 33,1% aftrek ipv 42% (of 52%)

    Fiscaal het gunstigst is co-ouderschap. U komt dan bijvoorbeeld beiden in aanmerking voor de alleenstaande ouderkorting.

    Maar bij u nvt omdat de kinderen bij u ingeschreven blijven staan en bij u wonen.

    Toeslagen

    Voor de toeslagen gaat er het een en ander veranderen. Miv de datum dat uw man zich laat uitschrijving, bent u toeslagpartners af. Als u de aanvrager van de toeslag bent, dient u een wijziging in dat de toeslagpartner eraf gehaald moet worden. Uw man moet dan als hij in aanmering komt voor de toeslag deze toeslag aanvragen miv adreswijziging. En als uw man de aanvrager is van de toeslag, moet hij de wijziging doorgeven.

    Waarschijnlijk komt u in de nieuwe situatie in aanmerking voor zorgtoeslag en kindgebonden budget.

    Verdeling hypotheeklasten

    Hoe deze verdeling van de lasten plaatsvindt is maar net wat u samen regelt of in een echtscheidingsconvenant vastlegt.

    Belastingtechnisch zijn er haken en ogen en is het niet heel eenvoudig.

    Zie de uitleg van LB-er in zijn antwoord op een ander belastingforum: Hypotheekrente-aftrek bij scheiding / Item is van 10 oktober 2011.

    In het zoekvenster bij auteur intikken: LB-er / Zie: http://www.belastingforum.com/

    Ook kunt u op dit prikbord de belastingtechnische uitleg nalezen gegeven op 9 november 2009. Item: eigenhuis en belasting: http://echtscheidings.startpagina.nl/prikbord/read.php?630,10121288,10668197#msg-10668197