Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

spaargeld en scheiding

  • Tineke11

    Ik woon al meer dan 12 jaar gescheiden van mijn man, met wie ik nog wel in gemeenschap van goederen ben getrouwd, geen kinderen. Beide wonen we in een huurhuis en zijn we financieel zelfstandig. Nu willen we naar aanleiding van dat gedoe met fiscaal partnerschap, toch ook formeel scheiden. Ik voorzie daarbij mogelijk een probleem. Ik verdien meer geld dan hij en heb intussen 20.000 euro aan spaargeld en en auto (dagwaarde 15.000) . Hij heeft geen auto en ik denk ook nauwelijks spaargeld.

    Kan hij nu bij de scheiding alsnog de helft van mijn vermogen (ongeveer 17.500) claimen?

    En als hij dat niet kan, ziet de belastingdienst dat dan toch als een schenking of zoiets waarover ik belasting moet betalen?

    Wie kan hier iets van zeggen?

    Tineke

  • Anne-Mieke

    Als partners getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, dan is alles wat zij bezitten (o.a. spaargeld, auto, inboedel, schulden) in principe van hen samen. Dat betekent dat bij echtscheiding beiden recht hebben op ieder de helft van het opgebouwde vermogen en ieder de helft van de schulden. Het gemeenschappelijke vermogen van u en uw echtgenoot zal bij echtscheiding dus op basis van 50/50 verdeeld moeten worden. Overbedeling van de ene partner t.o.v. de andere kan door de belastingdienst gezien worden als een schenking, waarover schenkingsrecht betaald moet worden.

  • Hans

    sterker nog als jij veel mer verdient an hij kan je ook nog partneralimentatie gaan betalen

  • Tineke11

    Dag Anne-Mieke,

    Bedankt voor je antwoord. Ik begrijp het helemaal. Het was echter ook het antwoord dat ik zelf al min of meer had afgeleid uit allerlei voorgaande reacties. Wat ik zou denken dat het redelijk en billijk zou zijn, als hier door een rechter en de belastingdienst wat coulanter zou worden omgegaan. Dit gelet op het grote aantal jaren dat we nu al zelfstandig een huishouding voeren en ook financieel helemaal los van elkaar leven. Redelijkheid en billijkheid telt toch ook mee?

    Tineke

  • Anne-Mieke

    Afwijking van de hoofdregel in art. 1:100 BW (verdeling bij helfte) op grond van redelijkheid en billijkheid is niet uitgesloten, maar alleen mogelijk in zeer uitzonderlijke gevallen. Gezien de jurisprudentie over dergelijke zaken (waarbij de omstandigheden nog veel uitzonderlijker waren dan die van u) verwacht ik echter niet dat u daar met succes een beroep op zult kunnen doen

  • Tineke11

    Anne-Mieke

    Bedankt voor je heldere antwoord, daar kan ik wat mee

    Tine