Wat u wilt is mogelijk. Gehuwden hoeven niet meer per se bij elkaar te wonen.
Maar er zijn wel consequenties voor de hypotheekrenteaftrek. Allereerst: de hypotheekrenteaftrek voor gehuwden. Hypotheekrenteaftek voor gehuwden met ieder een eigen koopwoning is niet mogelijk. Slechts de hypotheekrente van 1 koopwoning is in deze situatie aftrekbaar.
U gaat geen scheiding aanvragen. In dat geval geldt de scheidinsregeling. Nog 2 jaar na vertrek van de partner uit de eigen woning is voor deze partner hypotheekrenteaftrek mogelijk. In principe 50% - de andere 50% is voor de partner die in het huis blijft wonen. Bij fiscaal partnerschap en gezamenlijke aangifte mag de hypotheekrente worden verdeeld.
Na de 2 jaar komt de woning voor de vertrekkende partner in Box 3 terecht: de waarde van de woning moet voor 50% worden aangegeven. 50% van de resterende hypothecaire schuld mag in mindering worden gebracht op de waarde. Hypotheekrenteaftrek voor 50% is na deze twee jaar niet mee toegestaan.
Lees op bladzijde 3 de info van de Belastingdienst: vertrek uit eigen woning en scheiding Lees hier
Ik raad u aan ook de informatie uit het IB-programma 2011 te lezen. Eigen woning - Box 1 / Eigenwoningforfait in bijzondere situaties - klikken op specificeer / derde vierkantje: U bent verhuisd en uw vroegere fiscale partner bleef in de woning wonen. // klik op het vraagteken voor de informatie.
In tegenstelling tot de inkomstenbelasting is t.a.v. de toeslagen het begrip ‘duurzaam gescheiden’ nog van kracht. Dat betekent wanneer de intentie afwezig is om ooit nog bij elkaar te wonen de gehuwden als alleenstaand voor de toeslagen worden beschouwd. Het kindgebonden budget is voor de ouder bij wie het kind woont. Voor kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag worden de (duurzaam gescheiden) gehuwden als alleenstaand gezien.
Lees ook mijn antwoord op een ander prikbord van 27 september 2012. Lees hier